Mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne bułeczki o pięknym kolorze i pomysłowym kształcie.
Składniki (na 9 szt.):
- 500 g - 550 g mąki pszennej (u mnie typ 650) + 1 łyżka
- 20 g świeżych drożdży
- 130 g letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 250 g puree z dyni
Dodatkowo:
- kilka orzechów np. nerkowca, pekan
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn, wymieszać drożdże z cukrem, wodą oraz łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
W osobnej misce połączyć mąkę, jajko, masło, sól, puree z dyni oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie dodać jeszcze odrobinę mąki. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5h (do podwojenia objętości).
Ciasto wyrobić jeszcze raz, podzielić na 9 równych części i każdej uformować kule. Układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min. Po tym czasie bułeczki naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w środek każdej wcisnąć orzech.
Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. Przestudzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: przepisnachleb.pl/
wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuń