Przepyszna szarlotka o cytrynowej nucie.
Składniki na ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 130 g jasnego brązowego cukru
- 230 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1/3 szkl. cukru (w zależności od słodkości jabłek)
- sok z połowy cytryny
- 1 kisiel cytrynowy z cukrem
Dodatkowo:
- 3 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta starkować lub wylepić nim dno tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15-20 min. do podpieczenia.
Drugą część ciasta można schować do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny oraz cukrem. Zagotować na małym ogniu, mieszając, aż puszczą sok. Zlać go no oddzielnego naczynia, dodać do niego kisiel w proszku i zblendować. Dodać do gotujących się jabłek, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zdjąć z palnika.
Podpieczony spód obsypać bułką tartą i wyłożyć gorące nadzienie. Na wierzch starkować drugą część ciasta lub ją rozwałkować.
Całość piec ok. 40-45 min.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
lubię takie klasyczne ciasta,
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)