środa, 30 listopada 2016

Ciasto kokosowe z budyniem



Ciasto idealne do kubka gorącej kawy na sobotnie popołudnie.



Składniki na spód:
  • 100 g masła
  • 25 g margaryny, a najlepiej smalcu
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
  • 3 (po 40g) budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek cukru

Składniki na masę kokosową:
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 100 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

Z podanych składników na spód zagnieść gładkie ciasto. Formę do pieczenia (u mnie24 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić ciastem. Ciasto można podpiec przez ok. 10 min. w 200 stopniach.

Przygotować masę budyniową. Odlać niepełny kubek mleka i dodać do niego budynie. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem i dodać rozpuszczone wcześniej budynie, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gorącą masę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać.

Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Do piany dodać żółtka, rozpuszczone masło oraz wiórki kokosowe i całość zmiksować. Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 min.

Smacznego!



Źródło: Wypieki Beaty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...