Ciasto idealne do kubka gorącej kawy na sobotnie popołudnie.
Składniki na spód:
- 100 g masła
- 25 g margaryny, a najlepiej smalcu
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 3 (po 40g) budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 litr mleka
- 8 łyżek cukru
Składniki na masę kokosową:
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 100 g cukru
- 200 g wiórek kokosowych
- 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Z podanych składników na spód zagnieść gładkie ciasto. Formę do pieczenia (u mnie24 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić ciastem. Ciasto można podpiec przez ok. 10 min. w 200 stopniach.
Przygotować masę budyniową. Odlać niepełny kubek mleka i dodać do niego budynie. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem i dodać rozpuszczone wcześniej budynie, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gorącą masę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać.
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Do piany dodać żółtka, rozpuszczone masło oraz wiórki kokosowe i całość zmiksować. Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 min.
Smacznego!
Źródło: Wypieki Beaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz