Frittatę można zrobić na różne sposoby. Ja przygotowałam ją
na patelni z warzywami. Można ją także przygotować z najróżniejszych produktów:
z boczkiem, kiełbaską, brokułami, szparagami, czy po prostu z tym co akurat mamy w lodówce. Idealna na
pożywne śniadanie, szybki obiad lub ciepłą kolację.
Składniki:
- 2 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 1 papryka
- pół małej cukinii
- 4 plastry pomidora
- 4 jajka
- 1/4 szkl. mleka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodki i ostra, kurkuma, ulubione zioła (u mnie oregano i bazylia) oraz natka pietruszki
Ziemniaki, cebulkę i paprykę pokroić kostkę. Na rozgrzanej
patelni podsmażyć ziemniaki. W połowie
smażenia dodać cebulkę i paprykę. Smażyć, aż cebulka się lekko zeszkli. W tym
czasie pokroić cukinię w plasterki. Wrzucić na patelnię to reszty warzyw.
Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami (u mnie papryka ostra i słodka,
odrobina kurkumy oraz bazylii i oregano). Jajka i mleko wymieszać w osobnym
naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Mieszankę jajeczną wlać na warzywa, ułożyć
na wierzch plasterki pomidora, obsypać natką pietruszki i przykryć patelnię
pokrywką. Zmniejszyć ogień i smażyć, aż do ścięcia się masy jajecznej.
Przełożyć na talerz i zajadać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz