Domowe bułeczki nie mają sobie równych. Odkąd zaczęłam piec
przeróżne bułki, już na te sklepowe nawet nie zwracam uwagi. Bułeczki owsiane z
miodem wypatrzyłam tutaj, jednak delikatnie zmodyfikowałam przepis, zamieniając cześć mąki pszennej na orkiszową.
Wcale nie straciły na swojej delikatności, a przy tym pięknie rosną i pachną.
Składniki (na ok. 10 większych bułeczek):
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 25 g świeżych drożdży
Ze świeżych drożdży zrobić
rozczyn (drożdże + mleko + 3 łyżki mąki) i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać
obie mąki, płatki owsiane i sól. Dodać wymieszane ze sobą masło, oliwę, jajko,
miód i wodę. Do całości dodać rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić
na kilka równych części (u mnie wyszło 10 większych bułeczek) i uformować
bułeczki. Odstawić na 15-20 min do napuszenia. Po tym czasie można
zrobić na środku każdej z bułeczek wgłębienie np. rączką drewnianej łyżki.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami owsianymi. Piec w temp.180
stopni przez 12-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz