wtorek, 22 października 2013

Miruna w cieście z suszonymi ziołami

Ryby to dobry pomysł na pyszne danie dla osób niedysponujących dużą ilością wolnego czasu, a jeść przecież trzeba i to nie byle co i byle jak. Dziś propozycja rybki w cieście z dodatkiem suszonych ziół i kiełków cebuli.





Składniki:
  • 500 g filetów rybnych (u mnie miruna)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Na ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • garść kiełków cebuli
  • skórka otarta z 1/2cytryny + sok z tej cytryny
  • przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, mięta
  • sól, pieprz

Filety rybne osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie z podanych skłdników przygotować ciasto. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Filety zanurzyć w cieście, aby były nim pokryte w całości i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...