Ryby to dobry pomysł na pyszne danie dla osób niedysponujących dużą ilością
wolnego czasu, a jeść przecież trzeba i to nie byle co i byle jak.
Dziś propozycja rybki w cieście z dodatkiem suszonych ziół i kiełków
cebuli.
Składniki:
- 500 g filetów rybnych (u mnie miruna)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Na ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 1 jajko
- garść kiełków cebuli
- skórka otarta z 1/2cytryny + sok z tej cytryny
- przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, mięta
- sól, pieprz
Filety
rybne osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie z podanych skłdników
przygotować ciasto. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Filety
zanurzyć w cieście, aby były nim pokryte w całości i smażyć na rozgrzanym
oleju na rumiano z obu stron.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz