Bardzo ciekawe połączenie smaków, a zarazem niezwykle aromatyczne danie.
Dodatek imbiru i ostrej papryki czyni ten krem mocno rozgrzewającym, a wydobyta
słodycz dyni za sprawą pomarańczy, tworzy naprawdę zgraną kompozycję. Zapraszam
do wypróbowania.
Składniki:
- 400 g dyni
- 2 duże pomarańcze
- 1 małe jabłko
- 1,5 l wody
- 6 goździków
- 1 cm świeżego imbiru
- cynamon
- ostra papryka
Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę wrzucić do
garnka. Pomarańcze sparzyć i umyć. Dodać do pokrojonej dyni skórkę otartą z jednego
pomarańcza (można dodać z dwóch pomarańczy, ale nie należy przesadzać, bo krem
może mieć gorzki posmak). Pomarańcze obrać ze skóry, podzielić na cząstki,
każdą z nich obrać z błonek i dodać miąższ do dyni. Zalać wszystko wodą. Wrzucić
goździki i gotować na małym ogniu, aż dynia zmięknie. Jabłko obrać i pokroić w
kostkę. Dodać do dyni. Chwilę gotować. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem
i zagotować. Dodać starty na małych oczkach imbir. Doprawić do smaku cynamonem
i ostrą papryką (według uznania). Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać więcej wody,a następnie zagotować całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz