To już najwyższy pora na pieczenie pierniczków. Czas jaki
potrzebują, aby zmięknąć to minimum 1 miesiąc. Gdy zobaczyłam pierniczki
brukowce na jednym z blogów, postanowiłam bez namysłu zakasać rękawy i zabrać
się do pracy. W Internecie jest sporo wersji na te pierniczki. Tak naprawdę
można je wykonać z każdego przepisu na pierniczki, bardziej chodzi tu o sposób
ich ułożenia przed pieczeniem, aby przypominały kostkę brukową. Należy je
ułożyć blisko siebie, aby podczas pieczenia przytuliły się do siebie. Obowiązkowo
nadziane powidłami i polukrowane.
Moje już zamknęłam w szczelnym pojemniku, aby spokojnie
leżakowały do Świąt, chociaż zauważyłam, że zaczęły znikać w niewyjaśniony
sposób…
Składniki: (u mnie wyszło większych 30 szt.)
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- 1 jajko
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
Kawowy
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 - 3 łyżki wrzącej wody
W garnku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować.
Jak cukier się rozpuści i uzyska złoty kolor dodać 1/3 szklanki wody, Zagotować
na małym ogniu, cały czas mieszając, aż karmel się rozpuści. Następnie dodać
pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną i zagotować. Całość mieszać do
rozpuszczenia się cukru. Odstawić do wystudzenia.
W misce umieścić przesianą mąkę i sodę, jajko
oraz masło. Dodać wystudzoną mieszankę i zagnieść do uzyskania jednolitej masy.
Przykryć i odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Z tak gotowego ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, ułożyć marmoladę i sklejać, formując
kulkę. Wykładać na blaszkę w bardzo niewielkich odstępach (ja swoje ułożyłam
trochę zbyt daleko od siebie).
Pierniczki piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15
- 20 minut lub do lekkiego zarumienienia.
W trakcie pieczenia można przygotować lukier.
Można kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i
dodać cukier puder. Wymieszać do uzyskania gładkiego lukru. Ja kawy nie rozpuszczałam
bezpośrednio w wodzie, a wymieszałam ją z cukrem pudrem, a następnie dodałam
wrzątek, aby w lukrze były widoczne drobinki kawy.
Pierniczki jeszcze ciepłe polukrować.
Źródło: Moje Wypieki
To moje ulubione pierniczki :)
OdpowiedzUsuń