Genialna i szybka w wykonaniu marynata, która sprawi, że
każdy kurczak będzie delikatny i
soczysty. Wystarczy ja wymieszać, wrzucić do niej mięso, odstawić na kilka
godzin, a ona za nas zrobi resztę roboty ;)
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
Składniki na marynatę jogurtową:
- 1 szkl. jogurtu greckiego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3-4 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, curry, szczypta kurkumy
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze wszystkimi
składnikami marynaty. Wcieramy marynatę w kurczaka (ja dodatkowo zdejmuję skórę
z kurczaka). Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Kurczak
najlepiej smakuje jak poleży w marynacie całą noc.
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej
nadmiar. Kurczaka układamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 1,2 h. Po tym czasie warto ściągnąć pokrywkę lub
folię i piec jeszcze przez 10-15 min bez przykrycia. Ja czasami takiego
zamarynowanego kurczaka przed wstawieniem do piekarnika obsmażam krótko na
masełku, dla zamknięcia smaków, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Przepis zamieszczony w ramach akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz