poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierniczki brukowce


To  już najwyższy pora na pieczenie pierniczków. Czas jaki potrzebują, aby zmięknąć to minimum 1 miesiąc. Gdy zobaczyłam pierniczki brukowce na jednym z blogów, postanowiłam bez namysłu zakasać rękawy i zabrać się do pracy. W Internecie jest sporo wersji na te pierniczki. Tak naprawdę można je wykonać z każdego przepisu na pierniczki, bardziej chodzi tu o sposób ich ułożenia przed pieczeniem, aby przypominały kostkę brukową. Należy je ułożyć blisko siebie, aby podczas pieczenia przytuliły się do siebie. Obowiązkowo nadziane powidłami i polukrowane.
Moje już zamknęłam w szczelnym pojemniku, aby spokojnie leżakowały do Świąt, chociaż zauważyłam, że zaczęły znikać w niewyjaśniony sposób… 



Składniki: (u mnie wyszło większych 30 szt.)
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
Kawowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 - 3 łyżki wrzącej wody

W garnku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować. Jak cukier się rozpuści i uzyska złoty kolor dodać 1/3 szklanki wody, Zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż karmel się rozpuści. Następnie dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną i zagotować. Całość mieszać do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do wystudzenia.

W misce umieścić przesianą mąkę i sodę, jajko oraz masło. Dodać wystudzoną mieszankę i zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Przykryć i odstawić na pół godziny w temperaturze  pokojowej.

Z tak gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, ułożyć marmoladę i sklejać, formując kulkę. Wykładać na blaszkę w bardzo niewielkich odstępach (ja swoje ułożyłam trochę zbyt daleko od siebie).

Pierniczki piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia.

W trakcie pieczenia można przygotować lukier. Można kawę rozpuścić  we wrzącej wodzie i dodać cukier puder. Wymieszać do uzyskania gładkiego lukru. Ja kawy nie rozpuszczałam bezpośrednio w wodzie, a wymieszałam ją z cukrem pudrem, a następnie dodałam wrzątek, aby w lukrze były widoczne drobinki kawy.

Pierniczki jeszcze ciepłe polukrować.


Źródło:  Moje Wypieki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...