Błyskawiczna sałatka ze składników, które z pewnością
znajdą się w domowej spiżarce. Ryż można zastąpić z powodzeniem makaronem.
Smaki komponują się ze sobą idealnie. Dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu,
który został nam np. z obiadu.
Składniki:
- 1 szkl. ryżu
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach (np. w sosie własnym)
- 1 puszka czerwonej fasoi
- 0,5 puszki kukurydzy
- czerwona cebula
- natka pietruszki
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić
w plasterki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Obsypać posiekaną natką
pietruszki.
Można podawać z sosem. Ja przygotowałam sos jogurtowo
majonezowy (2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz do smaku).
Smacznego!
*ja cebulę sparzam wrzątkiem, żeby zneutralizować jej intensywny
smak, ale nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz