Przepyszny sernik zamknięty w kruchym cieśnie z dodatkiem brzoskwiń. Pamiętam go z mojego rodzinnego domu, w którym nazywany jest "sernikiem zakonnicy". Bardzo polecam!
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła/margaryny
- 5 żółtek
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu półtłustego/tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 130 g miękkiego masła/margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jajka
Składniki na pianę:
- 5 białek
- 1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
W pierwszej kolejności przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na min. 1h.
Następnie przygotować masę serową. Jajka dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, masło oraz twaróg. Wymieszać dokładnie.
Formę do pieczenia (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta kruchego starkować na tarce o dużych oczkach jako spód ciasta. Następnie wyłożyć na starkowane ciasto masę serową i wyrównać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć ją na masę serową i także wyrównać. Na pianę wyłożyć pokrojone w mniejsze kawałki odsączone z syropu brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta kruchego.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 60 min.
Smacznego!
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi pysznie smakuje :)
UsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPycha, lubię z brzoskwiniami, a dzisiaj piekłam z jabłkami (,kuchnia Lidla,), to jak połączenie jabłecznika i sernika, pycha :)
OdpowiedzUsuńz jabłkami chyba jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować :)
Usuń