Czy jest ktoś kto jeszcze nie jadł popularnego u nas klopsa z jajem? Idealny jako dodatek do pieczywa oraz jako obiadowy król w towarzystwie sosu grzybowego…. Mmm pycha!
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 kajzera namoczona w mleku i odciśnięta
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- garść posiekanej natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta
Mięso zmielić w maszynce razem z marchewką, cebulą, czosnkiem i kajzerką.
Dodajemy surowe jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Wymieszać
dokładnie. Można mięso dostawić do lodówki na ok. 30 min., aby smaki mogły sobą
przejść. Keksówkę wysmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą. Mięso
podzielić na pół. Jedną cześć wyłożyć dno keksówki, robiąc na środku wzdłuż
dłuższego boku lekkie wgłębienie. Wyłożyć w to wgłębienie ugotowane i obrane
jajka. Przykryć całość drugą połową mięsa. Wierzch można obsypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz