sobota, 31 maja 2014

Kruche ciasto z truskwkami i budyniową pianką



Ciasto znanie niemal wszystkim. Ja w sezonie piekę je obowiązkowo i to kilka razy. Zmieniam w nim jedynie owoce. 
Kruche na zewnątrz, delikatne i lekkie w środku :) po prostu pycha!






Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła / margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na piankę budyniową:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego / śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:
  • 500 g owoców sezonowych (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia


Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko. Podzielić na dwie części (ok. 40% i 60%). Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na ok. 1-2 h. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.

Formę do pieczenia o wymiarach 35x24 cm wyłożyć papierem. Na spód starkować na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Równo rozłożyć. Spód podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min. do lekkiego zezłocenia. Po tym czasie odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować piankę budyniową. Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać łyżką cukier zmieszany z cukrem waniliowym i dalej ubijać. Dodawać powoli proszek budyniowy miksując, by się cały rozpuścił. Na koniec miksując wlewać powolutku olej.

Na podpieczony i wystudzony spód, wyłożyć budyniową piankę i wyrównać. Na piankę wyłożyć i powciskać sporą ilość owoców (u mnie truskawki). Na wierz starkowaćć pozostałą część ciasta kruchego. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!






Źródło: MW

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...