piątek, 9 maja 2014

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką




Sezon rabarbarowy rozpoczynam przepysznym kruchym plackiem z rabarbarem i kruszonką, przełożonym domowym dżemem truskawkowym. Przyznać trzeba, że nie jest okazał, ale za to smaku można mu pozazdrościć :)



Składniki na ciasto kruche:
  • 300g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na kruszonkę:
  • 200g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 czubate łyżki dżemu truskawkowego


Składniki na ciasto kruche szybko zanieść, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 min.

W tym czasie przygotować rabarbar. Rabarbar pokroić w kostkę (nie ma potrzeby go wcześniej obierać). Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony rabarbar i zasypać cukrem. Podgrzewać do momentu, aż rabarbar puści sok ok. 3-4 min. Rabarbar odsączyć na sitku.

Składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami.

Formę do pieczenia (u mnie mała blaszka 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kruche rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno blaszki i podpiec w  temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia ok. 10-12 min. Lekko przestudzić.

Na podpieczony blat ciasta rozsmarować dżem, wyłożyć rabarbar i posypać bułką tartą, aby wchłonął nadmiar soku z rabarbaru. Wierzch obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 min. Przestudzony placek obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Przepis dodaję w ramach akcji:

Rabarbalove

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...