piątek, 4 lipca 2014

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką




Ucierane ciasto z owocami i kruszonką to wypiek, który obowiązkowo musi pojawić się w sezonie truskawkowym. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się powalającym zapachem truskawek i budyniu waniliowego, ojj nie można przejść obojętnie :)



Składniki:
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)


Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną lub budyń oraz proszek do pieczenia przesiać i odstawić. 

Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem masło i rozetrzeć całość pomiędzy palcami. 

W misce utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać. Wbijać jajka jedno po drugim ciągle miksując. Na koniec dodać przesiane składniki suche i  wymieszać do połączenia się składników. 

Blachę do pieczenia (35 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch poukładać owoce (jeśli są rozcinane tak jak truskawki do rozcięciami ku górze). Całość obsypać kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!
 
Źródło: MW

1 komentarz:

  1. to ciasto to kwintesencja truskawkowego sezonu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...