Zazwyczaj do papryki ląduje farsz mięsno-ryżowy, ale nie tym razem. Postawiłam na kaszę i to nie byle jaką, a przepyszna i bardzo zdrową kaszę bulgur.
Sezon na paprykę w pełni, więc korzystajmy :)
Składniki:
- 3 papryki
- ok. 400 g mielonego mięsa
- 1/2 szkl. kaszy bulgur (przed ugotowaniem)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 pomidorów suszonych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki sera twardego żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do
ugotowanej kaszy dodać mięso mielone,
Papryki
przekroić na pól, usunąć gniazda nasienne i nafaszerować je farszem. Wierzch obsypać
serem starkowanym na tarce o drobnych oczkach.
Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia. Zapiekać w temperaturze
180 stopni przez 30-35 min.
Smacznego!
Smakowicie nadziane papryki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i kolorowe danie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadziewane papryki :) Twoje super wyglądają.
OdpowiedzUsuńPyszne nadzienie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń