piątek, 29 sierpnia 2014

Papryka faszerowna kaszą bulgur i mięsem





Zazwyczaj do papryki ląduje farsz mięsno-ryżowy, ale nie tym razem. Postawiłam na kaszę i to nie byle jaką, a przepyszna i bardzo zdrową kaszę bulgur.
Sezon na paprykę w pełni, więc korzystajmy :)


Składniki:
  • 3 papryki
  • ok. 400 g mielonego mięsa
  • 1/2 szkl. kaszy bulgur (przed ugotowaniem)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki sera twardego żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra


Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodać mięso mielone,
posiekaną drobno cebulkę i pomidory oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać jajko bazylię i przyprawy. Całość wymieszać.

Papryki przekroić na pól, usunąć gniazda nasienne i nafaszerować je farszem. Wierzch obsypać serem starkowanym na tarce o drobnych oczkach.

Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min.

Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji:
Warzywa psiankowate 2014

5 komentarzy:

  1. Smakowicie nadziane papryki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam nadziewane papryki :) Twoje super wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne nadzienie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...