czwartek, 25 września 2014

Wytrawne bułeczki nadziewane


Nadziewane bułeczki to taka kompaktowa kanapka. Dobra do zabrania w podróż, do pracy, czy jako przekąska na imprezę, a wariacje dotyczące nadzienia pozostają otwartym tematem...




Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 i 3/4 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Składniki na nadzienie:
  • 1 kabanos
  • 1/2 papryki
  • 1 mozzarella

Składniki na sos:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: pieprz, bazylia

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżka twardego żółtego sera (starkowanego na tarce o drobnych oczkach)
  • przyprawy: papryka ostra, kminek, bazylia


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże + 2 łyżki mąki pszennej + cukier + mleko). Odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałe mąki, dodać resztę składników oraz rozczyn. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Składniki na sos wymieszać ze sobą i dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Pokroić w małe kawałki paprykę, kabanosa oraz mozarellę.
Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść i podzielić na 8 równych części i uformować kule. Każdą z nich lekko rozwałkować, na środek rozsmarować sos i ułożyć po 2-3 kawałki papryki, kabanosów oraz mozzarelli i dokładnie zlepić tworząc kulę. Ułożyć na blaszce do pieczenia , przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 20-30 min. przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem, obsypać przyprawami i serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Rewelacyjny pomysł, raz zrobione i problem- np. z przygotowywaniem rano śniadania- mamy z głowy! Jaka to oszczędność czasu! :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...