poniedziałek, 29 września 2014

Wytrawny tort naleśnikowy


Pyszna odmiana dla tradycyjnych naleśników :)
Zapraszam!



Składniki na farsz mięsno-pomidorowy:
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, mięta

Składniki na farsz pieczarkowy:
  • 50  dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:


Naleśniki usmażyć (mogą być grubsze). 

Posiekać drobno cebulę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso i przeciśnięty ząbek czosnku i dobrze przesmażyć całość. Dodać passatę pomidorową, zagotować i chwilę poddusić do odparowania sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz dodać zioła.

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i zesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Wlać śmietanę i zagotować, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny oraz natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową, a boki wysmarować masłem. Układać naleśniki na przemian z farszem mięsno-pomidorowym i pieczarkowym. Całość wykończyć naleśnikiem, a wierzch obsypać pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Całość zapiekać ok. 35 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!





Przepis bierze udział w akcji:

Naleśniki na 100 sposobów

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...