poniedziałek, 19 stycznia 2015

Muffiny makaronowe


Co zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu?
Pyszne i ekspresowe muffiny!



Składniki (na ok. 18 szt.):
  • 1 szkl. surowego makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu)
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki (u mnie konserwowa)
  • 3 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 50 g szynki konserwowej lub kabanosów
  • 50 g sera żółtego
  • 5 jajek
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Cebulę, szynkę, paprykę dodać do makaronu. Dorzucić kukurydzę, starty ser orz zieleninę i całość wymieszać. Jajka z mlekiem wymieszać w osobnym naczyniu i dobrze doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą.
Farsz przełożyć do foremek na muffiny i zalać masą jajeczną do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...