piątek, 16 stycznia 2015

Bułki z serkiem wiejskim





Jakiś czas temu piekłam te bułeczki bardzo często. Nie dość, że są bardzo smaczne to dodatkowo długo zachowują świeżość.



Składniki (na ok.  12 dużych bułek):
  • 28 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 szklanka twarożku wiejskiego (około 300 g)
  • 2 jaja
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • ulubione ziarna do obsypania bułek (ma, sezam, siemię lniane, pestki słonecznika itp.)


Przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki maki pszennej, 1/4 szkl. wody + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać obie mąki, dodać sól, masło, jajka, serek wiejski (ja go nie miksowałam), pozostałą wodę oraz wyrośnięty rozczyn.  Wyrobić  na elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości  na ok. 1 – 1,5h.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko wyrobić . podzielić na 12 równych części i z każdej uformować kule. Układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości. Przykryć sieweczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min. przed pieczeniem bułeczki wysmarować rozmąconym jajkiem i obsypać ziarnami.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15 min.

Smacznego!



Źródło: Moje Wypieki

3 komentarze:

  1. Ja również piekę je bardzo często ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serek wiejski odsączyć z zalewy czy dodać całość?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...