piątek, 13 lutego 2015

Łaciaty biszkopt z masą serową

 
Łaciaty biszkopt przełożony gotowaną masą serową. Prezentuje się tak samo dobrze jak smakuje.
Ja swoje upiekłam z połowy podanych składników w formie 21x21 cm.
Bardzo podobne ciasto przygotowuję z masy serowej z wiaderka, ale przepisem podzielę się nieco później.
Zapraszam!


Składniki na dużą formę: 33 x 22 cm


Składniki na białe ciasto:
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek

Składniki na ciemne ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera (dwu lub trzykrotnie zmielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • opcjonalnie sok z cytryny

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • łyżeczka żelatyny (płaska)

Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, wlać ocet i całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka.  Dodać przesianą  mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką naprzemiennie kleksy ciasta białego i ciemnego. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka). 

Masa serowa:
W rondlu rozpuścić na małym ogniu masło i dodać ser, cukier i całość wymieszać. Budyń w proszku wymieszać z mlekiem oraz żółtkami i dodać do rondelka. Podgrzewać cały czas mieszając. Dodać sok z cytryny. Gdy masa  zacznie gęstnieć zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Przygotować polewę. Masło wraz z wodą i cukrem zagotować w garnuszku. Dodać kakao i zdjąć z palnika.  Mieszając dodać żelatynę. Lekko przestudzić.

Przestudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Każdy przełożyć ciepłą masą serową.  Wierzch ciasta polać polewą. Ja wierzch dodatkowo obsypałam podprażonymi płatkami migdałów.




Źródło: Niebieska Pistacja
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...