piątek, 16 października 2015

Chleb na maślance (na zakwasie)



Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Chleba.
Zatem szczerze namawiam, nie ważne czy na drożdżach, czy na zakwasie - PIECZCIE SWÓJ CHLEB!



Składniki na zakwas:
  • 60 g startera zakwasu
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 180 ml wody

Składniki na ciasto właściwe:
  • 50 g zakwasu
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 300 ml maślanki
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki



Dzień przed pieczeniem:
Starter zakwasu wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 h do ogrzania w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odważyć 60 g  i razem z pozostałymi składnikami na zakwas umieścić w misce, wymieszać przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić na noc (na 8 – 12 h) w temperaturze pokojowej. Zakwas będzie gotowy, gdy po rozsunięciu ciasta widać jego gąbczastą strukturę.

W dniu pieczenia:
Odważyć 350 g zakwasu i dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe.  Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć na oprószoną stolnicę i wyrabiać ok. 5 min. Ciasto będzie się delikatnie kleić do rąk. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania ok. 8 – 12 h. U mnie zajęło to o wiele mniej czasu i wyrastało ok. 3 h.  W trakcie wyrastania można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy z boków ciasta i złożyć do środka, aby  chlebek był bardziej puszysty.

Po tym czasie uformować bochenek, obsypać obficie mąką koszyk rozrostowy i przełożyć do niego ciasto, złączeniem do góry, obsypać wierzch mąką, przykryć koszyk ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania a ok. 4 h ( mnie jak zwykle trwało to krócej ok. 2 h). Można ten chleb upiec w keksówce, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej np. otrębami.

Wyrośnięte ciasto, przełożyć z koszyka na blachę do pieczenia (można delikatnie naciąć wierzch ciasta) i wstawić do nagrzanego  do 220 stopni piekarnika. Piekarnik spryskać wodą i piec ok. 45-50 min. Chleb studzić na kratce.

Smacznego!





Źródło: Kucharski Piotr, Chleb. Domowa piekarnia.

3 komentarze:

  1. Świetny chlebek. Jestem pewna, ze wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakwas może być ten kupny ? Nie mam pojęcia, ani pomysłu jaki inny mogłabym wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mówimy o zakwasie zakupionym w piekarni to jak najbardziej.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...