sobota, 23 stycznia 2016

Hummus z suszonymi pomidorami


Była pasta tahini, więc musi być hummus. Na pierwszy ogień idzie z dodatkiem suszonych pomidorów. 
Idealny do świeżych warzyw czy krakerów.


Składniki:
  • 1 szkl. suchej ciecierzycy
  • 5-6 szt. suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini
  •  sok z 1/2 cytryny
  • ok. 100 ml wody z ugotowanej ciecierzycy
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta papryki ostrej

Ciecierzycę zalać sporą ilością wody i odstawić do namoczenia na ok. 12 h. Przepłukać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości. Odcedzić (wodę z gotowania zostawić) i przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, oprócz wody z gotowania ciecierzycy i przypraw, umieścić w naczyniu. Blendować, dolewając co jakiś czas wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki.
Podawać ze świeżymi warzywami lub krakersami.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Kocham hummus! Pasuje mi do wszystkiego ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...