sobota, 6 sierpnia 2016

Ogórki kanapkowe w kurkumie i curry


Najwyższy czas na przetwory!
Zapraszam na pyszne ogórki kanapkowe w wersji z kurkumą i curry.


Składniki:
  • ok. 2 kg ogórków

Zalewa:
  • 2,5 szkl. wody
  • 1,5 szkl. octu 10%
  • 2 i 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 3-4 listki laurowe
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka czarnego pieprzy w ziarnach

Ogórki umyć i wymoczyć w wodzie przez ok. 20 min. pokroić wzdłuż na mandolinie.
Plastry ogórków układać ciasno do wyparzonych słoików.

Wszystkie składniki zalewy poza octem, umieścić w garnku i zagotować. Dodać ocet i gotować jeszcze ok. 5 min. Zalewę przecedzić przez sitko i gorącą zalać słoiki z ogórkami. 

Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.

Smacznego!




Zapraszam również do wypróbowania:





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...