niedziela, 13 listopada 2016

Waniliowe kruche ciasteczka


Pyszne, maślane ciasteczka z nutą wanilii. Idealne do szklanki ciepłego mleka!


Składniki (na ok. 30 szt.):
  • 250g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wyskrobać nasionka.

Do przesianej maki dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i rozetrzeć razem z mąką jak na kruszonkę. Dodać cukier puder,nasionka wanilii oraz jajko i wyrobić szybko co połączenia się składników. Uformować kulę, owinąć folią spożywcza i wstawić do lodówki na ok. 1h do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, podsypując lekko mąką i wykrawać ciasteczka oraz wyciskać stempelki.

Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 13-15 min. Studzić na kratce.

Smacznego!


Źródło: Moje Wypieki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...