poniedziałek, 18 listopada 2013

Miodowy kurczak z orzechami nerkowca



Bardzo aromatyczny słodko-pikantny kurczak z nutą orzechową. Zdecydowanie dla miłośników miodu i czosnku, ale wyczuwalny jest tu niemal każdy składnik tej potrawy. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam:)




Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 szkl. ryżu
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu. Filet pokroić w kostkę oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,  miód i orzechy. Chwilę poddusić. Dodać kukurydzę i paprykę. Doprawić do smaku. Całość wymieszać z ryżem.
Smacznego! 



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...