Puszyste, zakręcone bułeczki z wytrawnym nadzieniem, które długo utrzymują świeżość. Hmm... w sumie nie ma to znaczenia, bo błyskawicznie znikają ;) Upieczone na moim ulubionym cieście. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na małą przekąskę.
Składniki na
ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
- 1/2 szkl. mąki orkiszowej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 1 i 3/4 szkl. wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
Składniki na
nadzienie:
- 1 szkl. gęstej passaty pomidorowej
- łyżeczka oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 mozzarella
- przyprawy: oregano, bazylia
Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn (drożdże + 2 łyżki mąki pszennej + cukier + mleko).
Odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałe mąki, dodać resztę
składników oraz rozczyn. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie
przygotować nadzienie do bułeczek. Passatę pomidorową wlać do garnuszka wraz z
oliwą i dusić na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody. Gdy sos zgęstnieje,
zdjąć z ognia i dodać przeciśnięte ząbki czosnku oraz oregano i bazylię.
Ostawić do przestygnięcia.
Gdy ciasto wyroście, szybko zagnieść ponownie i rozwałkować na prostokąt.
Na wierzch wyłożyć sos i obsypać startą mozzarellą. Zwinąć ciasto wzdłuż
dłuższego boku. Pokroić w grubsze plastry. Dno tortownicy wyłożyć papierem do
pieczenia, a boki wysmarować masłem. Układać bułeczki w tortownicy obok siebie.
Odstawić do napuszenia. Przed pieczeniem można bułeczki posmarować rozbełtanym
jajkiem i obsypać ziołami. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 min.
Smacznego!
Super to wygląda! Jak spojrzałam to nie miałam pojęcia jak udało Ci się to zrobić, ale widzę, że nie jest to takie trudne :) Ale dla mnie pomimo to mistrzostwo świata, idealne na przyjęcie, żeby "zabłysnąć" hhihi ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i wbrew pozorom szybkie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń