poniedziałek, 2 grudnia 2013

Lazania z sosem beszamelowym



Niby klastyczna wersja lazanii, ale jednak każdy robi ją na swój sposób. Dziś moja najprostsza i oczywiście kaloryczna :) wariacja tego dania. Tak, tak, KALORYCZNA, ale przecież każdy z nas ma takie małe słabości, które nie zawsze muszą być pod słodką postacią ;)



Składniki na farsz mięsny:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, mięta
Składniki na sos beszamelowy:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • płaty latanii
  • 200 g sera żółtego
 
Przygotować farsz mięsny. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy wraz z czosnkiem. Dodać mięso, doprawić do smaku solą pieprzem oraz papryką i przesmażyć. Do mięsa dodać pokrojony pomidory i chwilę dusić. Sok z pomidorów wymieszać z koncentratem pomidorowym i dodać do farszu. Dusić, aż woda odparuje a sos zrobi się gęstszy. Doprawić na koniec ziołami: bazylią, oregano oraz miętą.
Przygotować natłuszczone naczynie żaroodporne.


Sos beszamelowy. W garnuszku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i energicznie wymieszać uważając, aby się nie przypaliła. Dodawać stopniowo mleko energicznie mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos zgęstnieje (konsystencja gęstej śmietany), sos należy doprawić, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.



Naczynie żaroodporne wyłożyć płatami lazanii. Na płaty wyłożyć trochę farszu mięsnego i przykryć kolejną warstwą płatów makaronowych. Na to wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Przekładać naczynie kolejno warstwami, kończąc sosem beszamelowym lub farszem mięsnym. Na wierzch starkować sporą warstwę sera. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min.

Smacznego!





 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...