sobota, 24 stycznia 2015

Krokiety z białą kaszą gryczaną i fetą



Nie lubię kaszy gryczanej. Tak jeszcze do niedawna mówiłam. I w dalszym ciągu jest w tym sporo prawdy, jeśli mówimy o gryczanej palonej. Co innego z tą potocznie nazywaną „białą”, czyli niepaloną. Pierwszy raz jadłam ją w takiej właśnie postaci krokietowej u moich Rodziców. Zaskoczył mnie jej smak i  zapach, który nie był aż tak nachalny, a w połączeniu z serem feta był prawie niewyczuwalny.



Składniki na farsz (na 10 naleśników):
  • 1 szkl. suchej białej kaszy gryczanej (niepalonej)
  • 270 g sera typu feta
  • 2 cebule czerwone
  • pieprz

Dodatkowo:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodać cebulkę i pokruszony ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Na naleśniki nakładać czubatą łyżkę farszu i dowolnie zwinąć.  Panierować w jajku, obtaczać w bułce tartej i podsmażyć na oleju z obu stron na złoto.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...