Łaciaty biszkopt przełożony gotowaną masą serową. Prezentuje się tak samo dobrze jak smakuje.
Ja swoje upiekłam z połowy podanych składników w formie 21x21 cm.
Bardzo podobne ciasto przygotowuję z masy serowej z wiaderka, ale przepisem podzielę się nieco później.
Zapraszam!
Składniki na dużą formę: 33 x 22 cm
Składniki
na białe ciasto:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
Składniki
na ciemne ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki
na masę serową:
- 1 kg sera (dwu lub trzykrotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 200 g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g)
- 1/2 szklanki mleka
- opcjonalnie sok z cytryny
Składniki
na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek wody
- 2 czubate łyżki kakao
- łyżeczka żelatyny (płaska)
Ciasto jasne:
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać
przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, wlać ocet i całość delikatnie
wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto
ciemne:
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a
następnie żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i całość
delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką naprzemiennie kleksy ciasta
białego i ciemnego. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 min. (do
tzw. suchego patyczka).
Masa
serowa:
W
rondlu rozpuścić na małym ogniu masło i dodać ser, cukier i całość wymieszać. Budyń
w proszku wymieszać z mlekiem oraz żółtkami i dodać do rondelka. Podgrzewać
cały czas mieszając. Dodać sok z cytryny. Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Przygotować
polewę. Masło wraz z wodą i cukrem zagotować w garnuszku. Dodać kakao i zdjąć z
palnika. Mieszając dodać żelatynę. Lekko
przestudzić.
Przestudzone
ciasto przekroić na 3 blaty. Każdy przełożyć ciepłą masą serową. Wierzch ciasta polać polewą. Ja wierzch dodatkowo
obsypałam podprażonymi płatkami migdałów.
Źródło: Niebieska Pistacja
Super!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła...
Wygląda bardzo atrakcyjnie :D
OdpowiedzUsuń