środa, 25 marca 2015

Mielonka z szynkowara



Po długich rozmyślaniach, zakupiłam swój szynkowar. W przeciwieństwie do czajenia się na zakup, dość szybko przyszła mi myśl na to, do czego go w pierwszej kolejności użyję. Postawiłam na prostą mielonkę z łopatki z tego przepisu. Dodałam od siebie dodatkowo odrobinę mieszanki ziół Małgosi.
Z lekko ponad 1 kg mięsa (ok. 1100 g) otrzymałam dokładnie 940 g pysznej i bardzo aromatycznej wędliny. Rachunek jest bardzo prosty - ten zakup zwróci mi się przy następnej wędliniarskiej produkcji :)
Jest pysznie!


Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 20 g soli peklowej
  • 90 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki ziół Małgosi
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta gałki muszkatołowej


Dzień I
Łopatkę zmielić, dodać sól peklową i dokładnie wymieszać. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24h.

Dzień II
Mięso wyjąć z lodówki na min. godzinę przed dodaniem reszty składników, aby uzyskało temperaturę pokojową.

Rozpuścić żelatynę w wodzie. Następie do mięsa dodać przeciśnięty czosnek, cukier  puder i przyprawy. Wlać rozpuszczoną żelatynę i wyrobić ok. 5 minut, aż całość będzie się dobrze kleić. Woreczek umieścić w szynkowarze i napełnić go masą mięsną dokładnie ubijając, aby pozbawić ją niepotrzebnych pęcherzyków powietrza. Woreczek zawiązać, założyć nasadkę ze sprężyną i zamknąć szynkowar. Wstawić całość do lodówki na kolejne 24h.

Dzień III
Min. 2 godziny przed przystąpieniem do parzenia, wyjąć szynkowar z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej by się ocieplił. 

Do garnka nalać wody, jej poziom powinien sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze. Wodę ogrzać do temperatury 80-85 stopni, włożyć szynkowar i parzyć 2h. Za pomocą termometra należy pilnować temperatury wody między 80 a 85 stopni. Dodatkowo można sprawdzać co jakiś czas temperaturę mięsa, jeśli osiągnie poziom 70 stopni to znaczy, że jest gotowe.

Po upływie 2 godzin wyjąć szynkowar z wody, odkręcić pokrywkę i wyjąć sprężynę. Mięso pozostawić w pojemniku szynkowara i wystudzić do temperatury pokojowej, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.  Po tym czasie wyciągną z szynkowara worek z mięsem (dla ułatwienia można szynkowar umieścić pod bieżącą zimną wodą na kilka sekund), zdjąć woreczek i zajadać.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...