piątek, 20 marca 2015

Ryba zapiekana w śmietanie



Była już ryba zapiekana w sosie pomidorowym (która ku mojej radości cieszy się spora ilością odsłon), wiec czas przyszedł na równie prostą w wykonaniu i smaczną rybę zapiekaną w śmietanie. 


Składniki:
  • 500 g filetów rybnych
  • 300 g śmietany 18%
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Dodatkowo:
  • kiść pomidorków koktajlowych

Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie skropić sokiem z cytryny. Umieścić w misce i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Do śmietany dodać skórkę otartą z 1/2 cytryny i wymieszać.

Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, ułożyć kawałki schłodzonej ryby i zaląc całość śmietaną . Na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe. 

Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 min.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...