wtorek, 21 kwietnia 2015

Prosty chleb razowy ze słonecznikiem (na zakwasie)



 
Mój pierwszy chleb za zakwasie :)

Oczywiście nie obyło się bez wpadek, najpierw na etapie hodowania zakwasu, potem w ostatniej  fazie pieczenia chleba, ale końcowy efekt zaskoczył mnie bardzo i zmobilizował do dalszego eksperymentowania. Na pierwszy odstrzał poszedł prosty chleb razowy ze słonecznikiem.



Składniki na ciasto właściwe:

  • 4-5 dużych łyżek zakwasu żytniego
  • 30 dag mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 30 dag mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 500 – 600 ml ciepłej wody (ja dodałam 550 ml)
  • 1 łyżka soli
  • 10 dag pestek słonecznika



W misce wymieszać oba rodzaje mąk i sól, dodać wodę, zakwas oraz słonecznik (zostawić trochę do obsypania wierzchu chleba). Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, aby wszystkie składniki się połączyły. 

Keksówkę o wymiarach 35 x 12 cm (ja piekłam w dwóch mniejszych) wyłożyć papierem* do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną ręką, wierzch obsypać pozostałymi pestkami i docisnąć je lekko dłonią. Formę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło ok. 4h.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (ja piekłam w 200 stopniach) na ok 1 -1,5 h w zależności jak wysoko wyrosło ciasto. Mniej więcej ok. 1h od pieczenia należy chleb wyjąć formy i wyciągnąć papier (jeśli chleb jest na tyle wypieczony, aby dało się to zrobić), a następnie wstawić do piekarnika bochenek już bez formy i chwilę jeszcze podpiec.

Chleb będzie gotowy, gdy po postukaniu w spód wyda głuchy odgłos.






* mój chleb piekł się krótko, ale niestety papier zdążył do niego przylgnąć na tyle mocno, że miałam problemy z jego odklejeniem. W efekcie końcowym odkrajałam z każdej kromki odrobinę skórki od spodu. Następnym razem po prostu odpuszczę sobie ten papier smarując formę tłuszczem i obsypując ją otrębami albo słonecznikiem.


Źródło: Przepisy na chleb
 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...