Wielkanocna tarta z jajem i
kiełbaską – to taka moja propozycja wytrawnego mazurka :)
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 50 g dobrej wędzonej kiełbaski
- 4 jajka
- 150 ml jogurtu greckiego
- 1 cebula
- 1 łyżka ostrej musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
Formę do
pieczenia wysmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, jajko,
proszek do pieczenia oraz sól i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki
placek, podsypując odrobiną mąki i wyłożyć nim formę do pieczenia wraz z bokami
(przekładanie ciasta do formy ułatwi nawinięcie go na wałek). Spód ciasta
ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 15-20 min.
Cebulę pokroić
piórka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę i jajka pokroić w
plastry. Jajka surowe wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić solą i
pieprzem.
Schłodzony spód
podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min. Po tym czasie spód wyjąć,
wyłożyć podsmażoną cebulkę, ułożyć plastry jajka oraz kiełbasy i całość zalać
masą jajeczno-jogurtową. Piec ok. 20-25 min. aż masa się zetnie.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń