czwartek, 2 kwietnia 2015

Tarta z jajem i kiełbaską





Wielkanocna tarta z jajem i kiełbaską – to taka moja propozycja wytrawnego mazurka :)



Składniki na ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g dobrej wędzonej kiełbaski
  • 4 jajka
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz


Formę do pieczenia wysmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia oraz sól i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, podsypując odrobiną mąki i wyłożyć nim formę do pieczenia wraz z bokami (przekładanie ciasta do formy ułatwi nawinięcie go na wałek). Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 15-20 min.

Cebulę pokroić piórka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę i jajka pokroić w plastry. Jajka surowe wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.

Schłodzony spód podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min. Po tym czasie spód wyjąć, wyłożyć podsmażoną cebulkę, ułożyć plastry jajka oraz kiełbasy i całość zalać masą jajeczno-jogurtową. Piec ok. 20-25 min. aż masa się zetnie.

Smacznego!





Przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...