Sezon rabarbarowy oficjalnie uważam za otwarty!
Zapraszam na ciasto kruche z rabarbarem i kisielowi pianką!
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g schłodzonego masła
- 3 łyżki jogurtu greckiego / śmietany 18%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 4 białka
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego lub malinowego (40g)
- 1/2 szkl. cukru pudru
Dodatkowo:
- 500-600 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na
dwie części (ok. 60% i 40%), owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30-45 min.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić, aby
puścił sok.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
stopniowo cukier puder wymieszany z proszkiem kisielowym.
Blachę (u mnie 35x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na
dno starkować większą część schłodzonego ciasta. Rozłożyć równo i docisnąć. Na
ciasto wyłożyć wcześniej odsączony na sitku rabarbar, a następnie pianę. Całość
przykrywany pozostałą częścią starkowanego
ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 min.
Smacznego!
Przepis bierze udział
w akcji:
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń