poniedziałek, 11 maja 2015

Kruche z rabarbarem i kisielową pianką




Sezon rabarbarowy oficjalnie uważam za otwarty!
Zapraszam na ciasto kruche z rabarbarem i kisielowi pianką!


Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  •  4 żółtka
  • 250 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki jogurtu greckiego / śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na piankę:

  • 4 białka
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego lub malinowego (40g)
  • 1/2 szkl. cukru pudru


Dodatkowo:

  • 500-600 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru


Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na dwie części (ok. 60% i 40%), owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30-45 min. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i odstawić, aby puścił sok.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder wymieszany z proszkiem kisielowym.

Blachę (u mnie 35x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno starkować większą część schłodzonego ciasta. Rozłożyć równo i docisnąć. Na ciasto wyłożyć wcześniej odsączony na sitku rabarbar, a następnie pianę. Całość przykrywany pozostałą częścią  starkowanego ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 min.

Smacznego!




Przepis bierze udział w akcji:

Rabarbarowa rewolucja


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...