Bułki należą raczej to tych cięższych, ale to za
sprawą mąki pełnoziarnistej, jednak bardzo smaczne zarówno jako baza do
burgerów jak i zwykła buła do wędliny, sera czy dżemu.
Składniki (na 8 szt. dużych):
- 300 g mąki pszennej zwykłej np. typ 650
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 250 g ciepłej wody
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 30 g cukru
- 1 jako
- 35 g miękkiego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek
- sezam
Ze
świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże +2 łyżki mąki
pszennej zwykłej + łyżeczka cukru + 50 g wody) i odstawić do
wyrośnięcia. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać wyrośnięty
rozczyn i dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości na ok. 1 -1,5h.
Po tym czasie
ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej z nich formować bułki i
układać w sporym odstępie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć blachę ściereczka i odstawić na ok. 20-30 min. do napuszenia.
Przed pieczeniem bułeczki wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać
sezamem.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez ok. 15 min., aż się zarumienią. Studzić na kratce.
Smacznego!
Cudowne! Wszystkie propozycje.
OdpowiedzUsuńUpiekę.
Pozdrowienia.