wtorek, 8 grudnia 2015

Zapiekane naleśniki z twarożkiem bananowym


A gdyby tak jeszcze nie myśleć o świętach i przyrządzić pyszne zapiekane naleśniki na słodko?



Składniki na twarożek bananowy:
  • 500 g twarogu chudego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 3/4 szkl. maślanki lub kefiru

Składniki na sos:
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:


Banany obrać, pokroić w plastry i zmiksować na gładko. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do masy bananowej. Dodać cukier i kefir/maślankę i całość zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać odrobinę kefiru/maślanki.

Składniki na sos umieść w naczyniu i całość dobrze wymieszać.

Nadzienie rozsmarować na naleśnikach i zwijać jak krokiety. Układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać sosem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez .20-25 min., aż sos się zetnie lekko przyrumieni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...