środa, 5 marca 2014

Pulpety po meksykańsku




Skoro były już zapiekane naleśniki po myksykańsku to pomyślałam sobie, czemu by nie zamknąć tych smaków w pulpecikach? Tak też zrobiłam i się nie zawiodłam - wyszły równie smaczne. Dodatek sera żółtego spoił je, przez co nie rozpadały się zbytnio na patelni.
Można je także przygotować w wersji bardziej dietetycznej - zapiekanej, na sposób tych zapiekanych pulpecików z ryżem.
Zapraszam :)


Składniki na pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/3 puszki fasoli czerwonej
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • pół papryki czerwonej
  • 1 kajzerka (namoczona wcześniej w mleku i dociśnięta)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego startego na tarce
  • 1 jajko
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Składniki na sos pomidorowy:
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Paprykę kroimy także w drobną kostkę. Wszystkie składniki na pulpety mieszamy ze sobą doprawiając do smaku solą pieprzem oraz papryką ostrą i słodka. Mięso dostawiamy na lodówki na ok. 30 min. 

W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Cebulkę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dodać oregano i bazylię.  Chwilę dusić do odparowania wody. Doprawić na koniec do smaku solą i pieprzem. 

Z mięsa uformować pulpet. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Usmażone pulpety przełożyć do rondla z sosem i całość podgrzać.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...