środa, 6 sierpnia 2014

Gigos z młodej kapusty



W sezonie młoda kapusta nie ma sobie równych.
Dziś króluje w postaci ekspresowego bigosu.





Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 200 g kiełbasy
  • 3 młode marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie


Kapustę poszatkować, umieścić ją w garnku i całość zalać bulionem (aby zakryła kapustę). Marchew obrać, pokroić w talarki i dodać do kapusty. Wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie. Dusić na małym ogniu.

W tym czasie cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać całość do kapusty. Można tak jak ja, dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Gdy kapusta zmięknie zdjąć z ognia,  doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...