Nadziewane bułeczki to taka kompaktowa kanapka. Dobra do zabrania w podróż, do pracy, czy jako przekąska na imprezę, a wariacje dotyczące nadzienia pozostają otwartym tematem...
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. maki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szkl. mąki orkiszowej
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 1 i 3/4 szkl. wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
Składniki na
nadzienie:
- 1 kabanos
- 1/2 papryki
- 1 mozzarella
Składniki na
sos:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz, bazylia
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- 1 łyżka twardego żółtego sera (starkowanego na tarce o drobnych oczkach)
- przyprawy: papryka ostra, kminek, bazylia
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże + 2 łyżki mąki
pszennej + cukier + mleko). Odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałe
mąki, dodać resztę składników oraz rozczyn. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie
i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości.
Składniki na sos wymieszać ze sobą i dodać przeciśnięty
ząbek czosnku. Pokroić w małe kawałki paprykę, kabanosa oraz mozarellę.
Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść i podzielić na 8 równych części
i uformować kule. Każdą z nich lekko rozwałkować, na środek rozsmarować sos i
ułożyć po 2-3 kawałki papryki, kabanosów oraz mozzarelli i dokładnie zlepić
tworząc kulę. Ułożyć na blaszce do pieczenia , przykryć ściereczką i odstawić
do napuszenia na ok. 20-30 min. przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem,
obsypać przyprawami i serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.
Smacznego!
Rewelacyjny pomysł, raz zrobione i problem- np. z przygotowywaniem rano śniadania- mamy z głowy! Jaka to oszczędność czasu! :)))
OdpowiedzUsuń