Pyszna odmiana dla tradycyjnych naleśników :)
Zapraszam!
Składniki na farsz mięsno-pomidorowy:
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml passaty pomidorowej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, mięta
Składniki na farsz pieczarkowy:
- 50 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
- 8 naleśników
- mozzarella
Naleśniki usmażyć (mogą być grubsze).
Posiekać drobno cebulę
i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso i przeciśnięty ząbek
czosnku i dobrze przesmażyć całość. Dodać passatę pomidorową, zagotować i
chwilę poddusić do odparowania sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem,
papryką oraz dodać zioła.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i zesmażyć na
niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Wlać
śmietanę i zagotować, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny oraz natkę
pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową, a boki wysmarować masłem.
Układać naleśniki na przemian z farszem mięsno-pomidorowym i pieczarkowym. Całość
wykończyć naleśnikiem, a wierzch obsypać pokrojoną w kostkę mozzarellą.
Całość zapiekać ok. 35 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Mmm, wspaniały :) Będę musiała kiedyś taki przygotować :)
OdpowiedzUsuń