Kapusta postna to potrawa pyszna jedzona samodzielnie, jak i świetna baza do krokietów, pierogów czy pasztecików. Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi, a nawet trzeci dzień.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 10-12 śliwek wędzonych lub suszonych
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- przyprawy: 2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, mielony kminek, pieprz, sól
Grzyby namoczyć w wodzie przez min. kilka godzin, a następnie ugotować. Śliwki zalać winem i odstawić na ok. 30 min. Kapustę opłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą i odcisnąć. pokroić drobno. Przełożyć do garnka, zalać wodą lub wywarem z grzybów (ok. 500 ml), dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz kminek i gotować do miękkości ok. 1 h.
W tym czasie pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na łyżce olej.u Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Grzyby i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki, grzyby, cebulę oraz śliwki dodać do kapusty. Wino z moczenia śliwek zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dodać do kapusty. Dodać również powidła śliwkowe.Chwilę gotować. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz