Ekstremalnie kawowe ciacho z wyczuwalną nutą likieru. Mało
słodkie wręcz deserowe. Idealne do filiżanki mocnej kawy. Bardzo lekkie pomimo
sporej warstwy masy. W oryginale to ciasto przełożone było jeszcze konfiturą
wiśniową, która nadawała nutki lekkiej słodyczy. Ja jednak pominęłam ją z
premedytacją.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/3 szkl. cukru
- 1/3 szkl. gorzkiego kakao
- 1/3 szkl. mąki pszennej tortowej
Składniki na masę kawową:
- 1 łyżka stołowa żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia
- 190 ml zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
- 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
Składniki na polewę
czekoladową:
- 100 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 1/3 szkl. likieru kawowego lub zaparzonej kawy (do nasączenia)
Białka ubić na sztywną
pianę. Dodawać po łyżce cukru dalej ubijając. Następnie dodawać stopniowo
żółtka także ubijając. Dodać przesianą mąkę, kakao i wymieszać delikatnie
łopatką do połączenia się wszystkich składników. Dno formy do pieczenia (u mnie
20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Przelać masę do formy i piec ok. 20 min. w
temperaturze 170 stopni. Studzić na kratce.
Przygotować masę kawową.
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut, a następnie dodać do gorącej
kawy i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać likier (lub 2 łyżki cukru) i ostudzić.
Mascarpone przełożyć do miski. Dodawać po łyżce kawy do mascarpone energicznie
mieszając. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę kremówkę i dodać do
mascarpone. Dokładnie wymieszać.
Przestudzony biszkopt
nasączyć likierem lub kawą. Masę kawową wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić
do lodówki na min. 1 h do stężenia.
Przygotować polewę.
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Następnie szybko zagotować ją w rondelku i
zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać, aż do rozpuszczenia. Dodać połamaną na
kostki czekoladę i dalej mieszać aż się całkowicie rozpuści. Gotową polewę przelać na stężoną masę kawową, wyrównać i
ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Źródło: kwestiasmaku.com
Cudownie wygląda. Porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.