środa, 17 grudnia 2014

Kostka kawowa



Ekstremalnie kawowe ciacho z wyczuwalną nutą likieru. Mało słodkie wręcz deserowe. Idealne do filiżanki mocnej kawy. Bardzo lekkie pomimo sporej warstwy masy. W oryginale to ciasto przełożone było jeszcze konfiturą wiśniową, która nadawała nutki lekkiej słodyczy. Ja jednak pominęłam ją z premedytacją.

Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. gorzkiego kakao
  • 1/3 szkl. mąki pszennej tortowej

Składniki na masę kawową:
  • 1 łyżka stołowa żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia
  • 190 ml zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
  • 1/3 szkl. likieru kawowego lub zaparzonej kawy (do nasączenia)


Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru dalej ubijając. Następnie dodawać stopniowo żółtka także ubijając. Dodać przesianą mąkę, kakao i wymieszać delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Dno formy do pieczenia (u mnie 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.  Przelać masę do formy i piec ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni. Studzić na kratce.

Przygotować masę kawową. Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut, a następnie dodać do gorącej kawy i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać likier (lub 2 łyżki cukru) i ostudzić. Mascarpone przełożyć do miski. Dodawać po łyżce kawy do mascarpone energicznie mieszając. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę kremówkę i dodać do mascarpone. Dokładnie wymieszać. 

Przestudzony biszkopt nasączyć likierem lub kawą. Masę kawową wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na min. 1 h do stężenia. 

Przygotować polewę. Śmietankę ubić na sztywną pianę. Następnie szybko zagotować ją w rondelku i zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać, aż do rozpuszczenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i dalej mieszać aż się całkowicie rozpuści. Gotową polewę  przelać na stężoną masę kawową, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. 

Smacznego!




Źródło: kwestiasmaku.com


1 komentarz:

  1. Cudownie wygląda. Porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...