wtorek, 2 grudnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą




Jesień zdecydowanie ma swoje uroki, a chociażby takie, że to o tej porze roku najbardziej mi smakują surówki kapuściane. Przygotowuję je w znacznie większej ilości, a ich nadmiar zabieram ze sobą do pracy. Jest szybko, smacznie, lekko i oczywiście zdrowo!



Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki soli


Składniki na dressing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • świeżo zmielony pieprz


Kapustę drobno poszatkować, dodać łyżeczkę soli  i odstawić na 15-20 min, aby puściła sok. Po tym czasie kapustę odcisnąć z soku. Dodać starkowaną na tarce marchew i jabłko oraz pokrojoną drobno cebulę.

Składniki dressingu umieścić w słoiczki, zakręcić dokładnie wymieszać. Dodać do surówki i całość dokładnie wymieszać.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...