Jesień zdecydowanie ma swoje uroki, a chociażby takie, że to
o tej porze roku najbardziej mi smakują surówki kapuściane. Przygotowuję je w
znacznie większej ilości, a ich nadmiar zabieram ze sobą do pracy. Jest szybko,
smacznie, lekko i oczywiście zdrowo!
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki cukru
- świeżo zmielony pieprz
Kapustę drobno poszatkować, dodać łyżeczkę soli i odstawić na 15-20 min, aby puściła sok. Po
tym czasie kapustę odcisnąć z soku. Dodać starkowaną na tarce marchew i jabłko
oraz pokrojoną drobno cebulę.
Składniki dressingu umieścić w słoiczki, zakręcić dokładnie
wymieszać. Dodać do surówki i całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz