poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Pizza z kurczakiem i brzoskwiniami




Drób zawsze dobrze komponuje się ze słodyczą owoców, a z brzoskwiniami (zaraz obok ananasów) stanowi połączenie niemal idealne. Tak było w przypadku chociażby kurczaka w brzoskwiniach.
Dziś te słodkości wylądowały na pizzy i to był strzał w dziesiątkę!


Składniki na ciasto (na 2 cienkie spody):
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na sos:
  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki syropu z brzoskwiń
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Dodatkowo:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki (u mnie czerwona)
  • 100 g twardego sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, sok z cytryny


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 1/2 szkl. mleka + 2 łyżki mąki pszennej + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać obie mąki, dodać sól, oliwę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn i zagnieść ciasto. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok. 1 – 1,5 h

Przygotować sos, mieszając koncentrat z syropem. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawić całość solą, pieprzem oraz odrobiną oregano.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i skropić odrobiną soku z cytryny. Przesmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na dwie części i uformować cienkie spody. Na wierzch rozsmarować równo sos pomidorowy i obsypać startym serem. Dodać podsmażone kawałki kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulę w piórka. Na samą górę wyłożyć plasterki brzoskwiń. 

Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 12-15 min.

Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...