środa, 20 maja 2015

Potrawka z mięsem mielonym, bulgurem i warzywami


 
Jeden garnek, a tyle możliwości :)



Składniki:
  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka (u mnie czerwona)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 szkl. grubej kaszy bulgur
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • 1 – 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czubryca czerwona, ulubione zioła (bazylia, oregano, tymianek itp.)


Mięso przesmażyć w dużym rondlu (bez dodatku oleju), aż się lekko zarumieni, dodać posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojony drobno seler oraz starkowaną na tarce marchew. Dodać odrobinę soli, pieprzu, papryki oraz czubrycy. Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić do rondla. Cukinię starkować na tarce o grubych oczkach lub pokroić w półplastry i dodać do reszty składników. Chwilę dusić. Wsypać kaszę, dodać passatę pomidorową oraz bulion i wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż kasza będzie al dente. Pod koniec dodać kukurydzę. W razie konieczności dodatkowo doprawić do smaku i dodać ulubione zioła.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...