Najwyższa pora zwolnić miejsce w zamrażarce na tegoroczne
zapasy letnich owoców. Ku mojemu zdziwieniu, została mi nawet jeszcze mała porcja truskawek.
Tym czasem zapraszam na delikatną roladę biszkoptową z
kremem malinowym.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 80 g cukru
- 120 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 300 g śmietanki 30%
- 200 g malin (mogą być mrożone, ale wcześniej należy je rozmrozić)
- 2 łyżeczki cukry pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. ciepłej wody
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo
cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka. W osobnej misce przesiać
mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dodać do piany. Wymieszać delikatnie
szpatułką do połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do
pieczenia i przelać ciasto. równo rozsmarować cienką warstwę. Piec w temperaturze
180 stopni przez 8-10 min. Na blacie rozłożyć ścierkę i obsypać ją cukrem.
Upieczony i jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ścierkę, zdjąć papier i zwinąć
biszkopt w rulon razem ze ścierką. Pozostawić tak do przestygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić do przestudzenia. Śmietanę
kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Zmiksować. Dodać sok
z cytryny, żelatynę oraz maliny i jeszcze raz szybko zmiksować. Krem wstawić do
lodówki na ok. 15 min do lekkiego stężenia.
Zimny biszkopt rozwinąć, rozsmarować równo krem i zwinąć
ponownie w rulon. Roladę wstawić do lodówki na min. 2h
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz