Placki z cukinii – sezonowo, szybko i bardzo smacznie!
Składniki (na ok. 12 szt.):
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Cukinię starkować na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą
i odstawić, aby puściła wodę.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę jajko oraz mleko. Dodać
odciśniętą cukinie, pokrojoną drobno cebulkę, natkę pietruszki oraz koperek. Doprawić
pieprzem i całość wymieszać.
Smażyć na niewielkiej ilości oleju z oby stron na rumiano.
Smacznego!
bardzo lubię takie placki :) często robię je na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z cukinią, ja do swoich dodaję jeszcze marchewkę :)
OdpowiedzUsuń