Dziś propozycja dania jednogarnkowego. Jak to u mnie bywa w tygodniu, dania muszą być proste, szybkie w wykonaniu i oczywiście smaczne. To akurat takie jest, a do tego często bywa podjadane bezpośrednio z garnka :) Fajna mieszanka prostych smaków. Pikantne, aromatyczne i rozgrzewające, co o tej porze roku jest sporym atutem.
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szkl. ryżu
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 i ½ szkl. bulionu
- 1 i ½ szkl. gęstego soku pomidorowego*
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, szczypta chilli, łyżeczka oregano i bazylii
Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, oprószyć delikatnie
solą i pieprzem, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, cebulkę obrać i pokroić
w kostkę. Dodać do kurczaka wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Chwilę
podsmażyć. Paprykę oczyścić i pokroić w
paseczki. Dodać do kurczaka i cebulki. Doprawić sporą ilością słodkiej i ostrej
papryki, szczyptą chilli oraz oregano i bazylię. Chwilę smażyć, aż papryka
lekko zmięknie. Dodać ryż i dokładnie wszystko wymieszać, przesmażyć ok. 2-3
min. Wlać wino i mieszać, aż cały płyn odparuje. Dodać sok pomidorowy, bulion
oraz koncentrat pomidorowy. Całość dobrze wymieszać i zagotować. Przykryć i
dusić na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki, od czasu do czasu
mieszając. Jeśli zajdzie taka potrzeba podlać całość odrobiną bulionu lub wody.
Doprawić do smaku. Podawać obsypane
świeżą natką pietruszki.
Smaczego!
* sok pomidorowy można również zastąpić puszką pomidorów
Pyszne! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń